ΚΩΣΤΑΣ ΔΗΜΑΔΗΣ
Ο Κώστας Δημάδης γεννήθηκε στο Τούρναβο της Ηπείρου και ήρθε με τους δικούς του στο Αγρίνιο, όντας παιδί οκτώ χρονώ, το 1980. Μετά το σχολαρχείο, που παρακολούθησε στο Αγρίνιο, γράφτηκε και τελείωσε το Γυμνάσιο στο Μεσολόγγι, γιατί τότε το Αγρίνιο δεν είχε Γυμνάσιο. Σπούδασε ιατρική στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Μετέβη και ειδικεύτηκε στη Μαιευτική στο Παρίσι. Η παραμονή του στο Παρίσι, εκτός από τα σπουδαία επιστημονικά προσόντα που του έδωσε, διεύρυνε τους πνευματικούς του ορίζοντες. Ήρθε όμως και εγκαταστάθηκε στο Αγρίνιο, την ίδια εποχή που ο Κώστας Χατζόπουλος άρχιζε εκεί την δικηγορία του. Άσκησε την ιατρική έως το θάνατό του (1940).
Το ασφυκτικό κλίμα της υστέρησης, της απομόνωσης και του επαρχιωτισμού, που επικρατούσε στο Αγρίνιο της εποχής εκείνης, επέδρασε βαθύτητα στο χαρακτήρα του. Διατήρησε όμως τα πνευματικά του ενδιαφέροντα και τις ιδέες της εποχής περιόδου της ζωής του στο Παρίσι. Ήταν ένθερμος δημοτικιστής. Χαρακτηριστικά αναφέρεται (βλ Δημήτρη Γιάκο οι Λυρικοί της Ρούμελης) το τηλεγράφημα που ο ίδιος με άλλους επιστήμονες του Αγρινίου έστειλαν στον καθηγητή Μυστριώτη τον Απρίλιο του 1911, όπως γράφει ο Δημήτρης Γιάκος («Νέα Εποχή» 1951), τότε που συζητιόνταν στην αναθεωρητική βουλή το γλωσσικό ζήτημα εξ αφορμής του άρθρου 107 του Συντάγματος για την επίσημη γλώσσα του κράτους. Ο καθηγητής Μυστριώτης, γνωστός γλωσσαμύντορας, υπέρμαχος της καθαρεύουσας, επρόκειτο να πραγματοποιήσει διάλεξη στο Αγρινίου για το θέμα αυτό. Στο τηλεγράφημα που μαζί με τον Κ. Δημάδη υπέγραψαν οι Αγρινιώτες της εποχής εκείνης, Δ. Καψάλης, δικηγόρος, Γ. Τσακανίκας, δικηγόρος, Ι. Παπαστράτος, δικηγόρος, Ν. Τζάνης, δικηγόρος, Αγαμ. Χατζόπουλος, ιατρός και Ν. Σαραντόπουλος, φαρμακοποιός, έγραφαν: «Παρακαλούμεν να μην επισκεφθήτε την πόλιν μας, του γλωσσικού ζητήματος εξαντληθέντος».
Ο Κ. Δημάδης έγραψε και διηγήματα και ποιήματα. Διηγήματα δημοσιεύτηκαν στο «Νουμά» του Ταγκόπουλου, με το ψευδώνυμο Μάξιμος Δώρος. Έκανε και μεταφορές στα Ελληνικά του Ουγγαρέζου ποιητή Σάντορ Αλεξάντρ Πετέφι. Τα διηγήματα και τα ποιήματά του δεν εκδόθηκαν ποτέ σε βιβλίο. Είναι δημοσιευμένα σε περιοδικά και εφημερίδες της εποχής. Εκτός από τις εφημερίδες του Αγρινίου (Θάρρος, Φως, Τριχωνίς, και Νέα Εποχή), έχουν δημοσιευθεί, όχι πάντα με το πραγματικό του όνομα, στα περιοδικά Πάνθεον, Αττικόν Μουσείον, Μαστίγιο, Οικογένεια, Εστία και Νουμάς. Αξιομνημόνευτη ήταν μια διάλεξη που πραγματοποίησε για τον Κ. Χατζόπουλο στο Αγρίνιο το 1929 και δημοσιεύτηκε σε τοπική εφημερίδα.
Ο Κ. Δημάδης ήταν ο πατέρας της ηρωίδας της αντίστασης Μαρίας Δημάδη.
[πηγή:https://www.epoxi.gr]
ΕΤΙΚΕΤΕΣ
Αυτός το πεδίο είναι κενό.