Παπαστράτειος Δημοτική Βιβλιοθήκη

dimotiki_vivliothiki

Η Παπαστράτειος Δημοτική Βιβλιοθήκη Αγρινίου ιδρύθηκε από τον Δήμο Αγρινίου ως Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου με Βασιλικό Διάταγμα από  το 1961 και επί Δημαρχίας Γεωργίου Παπαϊωάννου. Η Βιβλιοθήκη είναι δωρεά της Παπαστράτος Α.Β.Ε.Σ, εγκαινιάσθηκε το Μάιο του 1964 και πρωτολειτούργησε τον Αύγουστο της ίδιας χρονιάς, στην αρχή στο ίδιο κτήριο με το Αρχαιολογικό Μουσείο Αγρινίου. Το 1984 με νέα δωρεά της εταιρείας Παπαστράτος Α.Β.Ε.Σ, ανεγέρθηκε ένα νέο σύγχρονο κτήριο, όπου μεταφέρθηκε και λειτουργεί μέχρι σήμερα η Βιβλιοθήκη, καλύπτοντας συνολική επιφάνεια 900 τ.μ.

Η συλλογή της περιλαμβάνει περίπου 26.000 τόμους βιβλίων, είναι δανειστική βιβλιοθήκη, γενικού περιεχομένου και είναι εγγεγραμμένα γύρω στα 8.200 μέλη που κάνουν χρήση δανεισμού των τόμων της.

Στοιχεία Επικοινωνίας:

Διεύθυνση: Τέρμα Παπαστράτου Α. Βάρναλη, τηλέφωνο: 26410-22393,  e-mail: bibl193@otenet.grvivliothiki@agrinio.gr
Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Αγρινίου

Το Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο

Το Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Αγρινίου ξεκίνησε το 1981 ως “Θέατρο του Δήμου Αγρινίου” και ήταν το πρώτο δημοτικό θέατρο που ιδρύθηκε στην Ελλάδα ενώ το 1983 εντάχθηκε στο θεσμό των ΔΗ. ΠΕ. ΘΕ.

Καλλιεργώντας σταθερά τη σχέση του με τους νέους διαθέτει μια από τις πλέον αξιόλογες “Νεανικές – Παιδικές Σκηνές”, “Τομέα στήριξης Μαθητικού – Ερασιτεχνικού Θεάτρου και μαθητικού Φεστιβάλ”, καθώς και ανεξάρτητο “Εργαστήρι Θεατρικής Πράξης για Εκπαιδευτικούς”. Εξάλλου, στην προσπάθεια για  ανάδειξη χώρων καλλιτεχνικής δραστηριότητας, εγκαινιάζονται νέοι χώροι για παραστάσεις, όπως θέατρα (θέατρο Αιτωλικού, θέατρο στο λιμάνι Μεσολογγίου), χώρους μέσα στα κάστρα του νομού (λ.χ. Βονίτσης) και της χώρας (λ.χ. προπύλαια Παλαμηδίου), ενώ δεν διστάζει να  προσεγγίζει το κοινό σε εργασιακούς χώρους και εργοστάσια (λ.χ. Μεταλλοπλαστική Αγρινίου) ή ακόμα σε χώρους εναλλακτικούς (λ.χ. τέως δημοτικά σφαγεία Αγρινίου) αναβαθμίζοντας έτσι την χρηστική τους ταυτότητα.

Φιλαρμονική Αγρινίου

Η φιλαρμονική ξεκίνησε το 1896 ως τμήμα του γυμναστικού συλλόγου “ΗΡΑΚΛΗΣ”. Αρχιμουσικός ήταν τότε ο Αυστριακός Σάϊλερ, γιός του αρχιμουσικού της Κέρκυρας. Σκοπός της φιλαρμονικής ήταν να πλαισιώνει τις αθλητικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις της πόλης. Η λειτουργία της φιλαρμονικής διεκόπη το 1940 και ανασυγκροτήθηκε το 1949 με την επωνυμία “ΜΟΥΣΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΟΡΦΕΥΣ”.

 filarmoniki_agriniou

Η φιλαρμονική συστάθηκε το 1962 ως νομικό πρόσωπο από τον Δήμο, σε συνεργασία με το μουσικό σύλλογο Ορφέα που συντηρούσε και διοικούσε τη φιλαρμονική. Από τη φιλαρμονική του Δήμου έχουν περάσει μεγάλοι αρχιμουσικοί όπως: Βαφειάδης, Σταυρόπουλος, Τζινιόλι, Κούτνας, Παπαδάκης, Μπάζιος, Τούλιος, Κουρουκλής, Κοσμάς, Περατινός, Βλάχος, Σαρρής, Φαναριώτης. Την εποχή που αρχιμουσικός ήταν ο Δ. Κούτνας λειτουργούσε μαντολινάτα και χορωδία.

Το 1995 ο Δήμος Αγρινίου ανέλαβε εξ’ ολοκλήρου την χρηματοδότηση και διοίκηση της φιλαρμονικής. Από τότε την ευθύνη ως αρχιμουσικός ανέλαβε ο αγρινώτης Βασίλης Κονίδας.

Η φιλαρμονική του Δήμου αριθμεί σήμερα πενήντα μουσικούς – μέλη της φιλαρμονικής και ογδόντα περίπου μαθητές οι οποίοι μαθαίνουν μουσική δωρεάν και στελεχώνουν τη φιλαρμονική. Οι δραστηριότητες της φιλαρμονικής είναι ποικίλες. Στην πόλη του Αγρινίου η παρουσία της είναι έντονη με συμμετοχή σε παρελάσεις, τοπικές εορτές, λιτανείες, συναυλίες, και γενικά σε κάθε πολιτιστική δραστηριότητα της πόλης. Λειτουργεί επίσης, ορχήστρα ποικίλης μουσικής, που δίνει συναυλίες με διαφορετικό ρεπερτόριο από ότι η φιλαρμονική όπως : jazz, latin, ελληνική και ξένη μουσική με τραγουδιστές.

Η φιλαρμονική του Δήμου Αγρινίου έχει συμμετάσχει σε πανελλήνιο διαγωνισμό φιλαρμονικών στη Νέα Φιλαδέλφεια το 1996 όπου και διακρίθηκε. Επίσης έχει συμμετοχές στο καρναβάλι της Πάτρας και αλλού. Κάθε χρόνο πραγματοποιεί σαράντα έως πενήντα εμφανίσεις στην πόλη του Αγρινίου καθώς και εκτός αυτής. Σκοπός της φιλαρμονικής, εκτός από το να προσφέρει στα πολιτιστικά δρώμενα της πόλης, είναι και να φέρει κοντά στη μουσική όσο πιο πολλούς νέους, μαθαίνοντας τους μουσική δωρεάν, παρέχοντάς τους όργανο, στολή αλλά και κάποιο οικονομικό κίνητρο. Ο σκοπός αυτός φαίνεται να έχει επιτευχθεί μέχρι στιγμής μέσα από την μακρόχρονη και συνεχή πορεία της φιλαρμονικής αλλά και από το αγκάλιασμα του λαού και των φορέων της περιοχής μας.

Εικαστικό Εργαστήρι Δήμου Αγρινίου

Το Εικαστικό Εργαστήρι του Δήμου Αγρινίου δημιουργήθηκε το 2003, ανήκει στο Δίκτυο Εικαστικών του ΥΠ.ΠΟ. και σήμερα αποτελεί ζωντανό κύτταρο πολιτισμού στην πόλη και την ευρύτερη περιοχή. Αρχικός σκοπός του είναι η αβίαστη επαφή των παιδιών με τη Τέχνη και το παιχνίδι της δημιουργίας. Στην πορεία, οι βραβεύσεις σε εκθέσεις και διαγωνισμούς καλλιτεχνικής δημιουργίας εντός αλλά και εκτός Ελλάδος, αποτελούν την επιβράβευση του ταλέντου των παιδιών η οποία ταυτόχρονα αντανακλά και την γενικότερη προσπάθεια των διδασκόντων του Εργαστηρίου.

eikastiko_ergastiri

Λειτουργούν τμήματα: ζωγραφικής, αγιογραφίας, κεραμεικής, φωτογραφίας, κόμικ-γελοιογραφίας, για παιδιά, εφήβους και ενήλικες. Διδάσκουν καθηγητές καλλιτεχνικών και εν ενεργεία εικαστικοί. Παράλληλα, λειτουργούν εντατικά τμήματα γραμμικού και ελευθέρου σχεδίου για προετοιμασία εισαγωγής μαθητών σε ΑΕΙ και ΤΕΙ. Διδάσκουν πτυχιούχοι αρχιτέκτονες. Την καλλιτεχνική διεύθυνση έχει ο ζωγράφος Χρήστος Γαρουφαλής.

Διεύθυνση: Παπαστράτου 83, Αγρίνιο, τηλέφωνο 26410.48372, e-mail: eikastiko@agrinio.gr

Θερινό Κινηματοθέατρο «Ελληνίς»

Το θερινό κινηματοθέατρο «Ελληνίς» ιδρύθηκε το 1952 από τον επιχειρηματία Νίκο Κονταξή. Τα τελευταία 32 χρόνια βρίσκεται υπό την διοίκηση του Δήμου. Θεωρείται ένας από τους πιο όμορφους χώρους του είδους του στην Ελλάδα. Βρίσκεται στην οδό Μ. Μπότσαρη (πάροδος της κεντρικής οδού Παπαστράτου) και είναι εύκολα προσβάσιμο από την πλατεία Δημοκρατίας.

elinis

 

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

 

Συνάντηση των Επιταφίων στην κεντρική πλατεία

epitafeios

Η συνάντηση των Επιταφίων

Στην πλατεία Δημοκρατίας (κεντρική πλατεία) του Αγρινίου και μέσα σε κατανυκτική ατμόσφαιρα, υπό τους ήχους της Φιλαρμονικής του Δήμου Αγρινίου, πραγματοποιείται  κάθε χρόνο τη Μεγάλη Παρασκευή η συνάντηση των Επιταφίων των πέντε κεντρικών ενοριών της πόλεως: Αγίου Δημητρίου, Αγίας Τριάδος, Αγίου Χριστοφόρου, Ζωοδόχου Πηγής και Αγίου Γεωργίου. Η συνάντηση των επιταφίων ως έθιμο έχει αναβιώσει τα τελευταία χρόνια, κρατά όμως τις ρίζες του και αυτό από  την εποχή της Τουρκοκρατίας. Η αναβίωση του εθίμου πραγματοποιείται με τη συμβολή  του Δήμου Αγρινίου, αλλά και της Ιεράς Μητρόπολης  Αιτωλίας και Ακαρνανίας, χοροστατούντος του Μητροπολίτη.

Τα Χαλκούνια την Μεγάλη Παρασκευή στο Αγρίνιο

Κάθε χρόνο, την Μεγάλη Παρασκευή, λαμβάνει χώρα το έθιμο των “χαλκουνιών”. Συγκεκριμένα, το βράδυ μετά τον Επιτάφιο της κάθε ενορίας, οι “χαλκουνάδες” κατεβαίνουν στους δρόμους του Αγρινίου για να σμίξουν στην πλατεία Δημοκρατίας (κεντρική πλατεία) και να λάβουν μέρος στον χαλκουνοπόλεμο! Η ιστορία του εθίμου χάνεται στα χρόνια της Τουρκοκρατίας, όταν οι Αγρινιώτες άναβαν τα χαλκούνια κατά την περιφορά του Επιταφίου για να απομακρύνουν τους αλλόθρησκους. Συνέχισαν όμως να τα κατασκευάζουν  και μετά την απελευθέρωση της χώρας στα πλαίσια ενός εθίμου και  δημιουργώντας τις “ομάδες” του χαλκουνοπόλεμου. Το έθιμο θυμίζει με τον τρόπο του, τους “μπουρλοτιέρηδες” του 1821 και που συντηρεί με την δική του ομορφιά την παράδοση της συμμετοχής στον αγώνα της απελευθέρωσης της περιοχής του Αγρινίου.

 

Αγώνες στη μνήμη του Μιχάλη Κούση

kiousis

Οι αγώνες στη μνήμη του Μιχάλη Κούση δεν αποτελούν μόνο ένα σπουδαίο αθλητικό γεγονός για την πόλη του Αγρινίου, αλλά και δείγμα αναγνώρισης από τη Δημοτική Αρχή της συμβολής του κορυφαίου αυτού αθλητή στην αναβάθμιση και προώθηση του αθλητισμού. Πρόκειται για μία μεγάλη αθλητική διοργάνωση, ενταγμένη στο επίσημο πρόγραμμα του ΣΕΓΑΣ στην οποία παίρνουν μέρος κορυφαίοι αθλητές και αθλήτριες μεγάλων αποστάσεων.

Στόχος είναι το σπουδαίο αυτό αθλητικό γεγονός να καθιερωθεί ως μόνιμος και σταθερός αθλητικός θεσμός και να εξελιχθεί τα επόμενα χρόνια σε αγώνα διεθνούς φήμης και κύρους, αντάξιο του ονόματος του Μιχάλη Κούση  και της αθλητικής παράδοσης της πόλης μας.

Jazz Festival

Τα τελευταία χρόνια, στις αρχές κάθε Σεπτέμβρη έχει καθιερωθεί ως θεσμός το Agrinio Jazz Festival απαρτιζόμενο από ξένους και Έλληνες καλλιτέχνες.  Jazz standards, original συνθέσεις, αυτοσχεδιασμοί αλλά και ευφάνταστες διασκευές, προβολές, εκθέσεις, masterclasses και παράλληλες εκδηλώσεις, συνθέτουν το μουσικό διήμερο της διοργάνωσης, μεταμορφώνοντας την πόλη του Αγρινίου σε έναν τόπο ανακάλυψης και διαπολιτισμικού διαλόγου με άξονα την Jazz μουσική.

Πηγή:https://discoveragrinio.gr/politistika/

ΕΤΙΚΕΤΕΣ

Αυτός το πεδίο είναι κενό.