ΑΝΔΡΕΑΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ

ΑΝΔΡΕΑΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ

   Ο Ανδρέας Γεωργιάδης γεννήθηκε στο Αγρίνιο το 1891, όπου και πέθανε το 1951. Όπως και ο  αυτοδημιούργητος πατέρα του, Δημήτρης Γεωργιάδης, ασχολήθηκε έντονα με την ζωγραφική. Από την ηλικία των 13 χρόνων  άρχισε να φιλοτεχνεί πορτρέτα και αγιογραφίες, όπως το πορτρέτο τού ήρωα Παναγιώτου και κατόπιν τις αγιογραφίες τού ναού τής Σκουτεσιάδας.

Δεν αργούν τα έργα του να κοσμήσουν τις σάλες των σπιτιών του Αγρινίου. Άπειρες είναι οι προσωπογραφίες του, που δείχνουν την   καλλιτεχνική αξία και το μεράκι του. Ασχολήθηκε, επίσης, με την πλαστική, με πιο αντιπροσωπευτικό έργο, το τιτλοφορούμενο ως «ο εαυτός μου». Ο γνωστός  Αγρινιώτης γλύπτης Χρήστος Καπράλος τα πρώτα μαθήματα πλαστικής και ζωγραφικής τα πήρε κοντά στον Γεωργιάδη και τον Γεράκη.

Το εικαστικό του ταλέντο αναδείχτηκε με τις θαυμάσιες αγιογραφίες του στους ιερούς ναούς Αγίου Χριστοφόρου, Αγίας Σωτήρος και Αγίου Γεωργίου Αγρινίου. Διετέλεσε πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου τού «Φιλαρμονικού Σωματείου» Αγρινίου και   μέλος του «Αμφικτιονικού Αδελφάτου»

ΠΗΓΕΣ: Γερολυμάτος Σπ.Γεράσιμος: Αγρίνιο. Δρόμοι που γράφουν ιστορία.  Θωμόπουλος Θεόδωρος: Το Αγρίνιο από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα. Αθήνα 1954.

 

Ο γνωστός πίνακας του Α. Γεωργιάδη στο Δημαρχείο Αγρινίου που εικονίζει τους ευεγέργές του Αγρινίου Αδελφούς Παπαστράτου

 

ΕΤΙΚΕΤΕΣ

Αυτός το πεδίο είναι κενό.