ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ

Απ’ όπου και να φτάσει ο επισκέπτης στον Αστακό αντικρίζει ένα πανέμορφο τοπίο, μία θάλασσα που καθρεφτίζει και τις ακτές με τους μικρούς κολπίσκους να περικλείουν σαν δαντέλες τα καταγάλανα νερά του Ιονίου.

Οι εναλλαγές τοπίων, το βαθύ γαλάζιο της θάλασσας, το καταπράσινο των δέντρων και το χρυσοκίτρινο των ξεραμένων χόρτων δημιουργούν μία αρμονία χρωμάτων και αναδύουν στο μαϊστράκι μια ευωδιά ξεχωριστή.

Στο βάθος του Κόλπου ο ανεμόμυλος και το καρνάγιο δίνουν το δικό τους χρώμα, σαν ξεχωριστή πινελιά πλάι στα γραφικά νησιώτικα σπιτάκια της παραλίας. Βορειοανατολικά φαίνονται τα απομεινάρια του Μεσαιωνικού οχυρού, ενώ στις πρόποδες του λόφου θα ξεχωρίσουν οι "Σπηλιές του Κύκλωπα".

Αξιοθέατα μπορεί να βρει στην περιοχή του Αστακού ο φυσιολάτρης, ο ιστορικός, αλλά και ο λάτρης της παραδοσιακής αρχιτεκτονικής. Μπορεί να απολαύσει τις όμορφες αυλόπορτες των αρχοντικών και τα μαντεμένια σκαλιστά μπαλκόνια, τα γραφικά διώροφα στο λιμάνι. Το ναό του Αγίου Νικολάου με τις τοιχογραφίες του Θωμά Α. Μαρινά (19ος αι), το μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου, τις άλλες εκκλησίες και τα εξωκλήσια.
Οι όμορφες εσωτερικές διακοσμήσεις των αρχοντικών, οι αυλές και οι κήποι τους αναδύουν ένα άρωμα αρχοντιάς και παράδοσης. Τα θαυμάσια αυτά νεοκλασσικά κτήρια έχουν κηρυχθεί από την πολιτεία διατηρητέα. Στο γεμάτο από καφετέριες και ταβέρνες λιμάνι, τα ανοιξιάτικα και καλοκαιρινά βράδια συγκεντρώνονται όλοι σχεδόν οι κάτοικοι και οι επισκέπτες, όπου απολαμβάνουν τον καφέ και το ουζάκι με τους παραδοσιακούς μεζέδες ή κάνουν τις βόλτες τους δίπλα στο μουράγιο.
Προχωρώντας νοτιοδυτικά φτάνεις στην όμορφη συνοικία Χοβολιό με τους ωραίους ανθόκηπους, τα όμορφα σπιτάκια με τη γραφική παραλία. Κάθε συνοικία έχει το δικό της χρώμα, η Δημητρούλα, η Λούτσαινα,τα Γυφτοκάλυβα και το Παζάρι που είναι και η κεντρική συνοικία με την αγορά, την πλατεία και τον Ι. Ν. Αγίου Νικολάου.
Από την άλλη μεριά συναντάμε τη συνοικία Άγιος Ανδρέας και βόρεια τα Περιβόλια. Κοντά σε αυτά μπορεί ο επισκέπτης του Αστακού να απολαύσει τη φυσική ομορφιά του τοπίου. Η δύση του ηλίου από τις ακτές της Βελάς με φόντο τα νησιά του Ιονίου είναι κάτι ανεπανάληπτο, όπως και η θέα της ανατολής από το μουράγιο. Μπορεί να χαζέψει με τις ώρες το ολόγιομο φεγγάρι του Αυγούστου καθώς καθρεφτίζεται στα γαλήνια νερά του Ιονίου. Ο περίπατος κάτω από το καλοκαιρινό έναστρο ουρανό είναι μια ξεχωριστή μαγεία. Ενώ οι εκδρομές στα χωριά του Δήμου θα δώσουν στην απόδραση μια ξεχωριστή νότα.

Επίσης κάποια αξιοθέτα ειναι και τα:

  • Σπήλαιο Αγίου Νικολάου (νεολιθικά ευρήματα εκτίθενται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αγρινίου)
  • Μάραθος
  • Τείχη ναού Διός Καραού
  • Βασιλική παλαιοχριστιανική

ΤΟ ΒΕΛΙΝΟΔΑΣΟΣ

Μην παραλείψετε να κάνετε μια βόλτα στο απέραντο βελανιδοδάσος, μοναδικό στην Ευρώπη, που διαθέτει το πιο σπάνιο είδος βελανιδιάς στον κόσμο. Παλαιότερα μάλιστα, ο Αστακός ήταν σημαντικό κέντρο εξαγωγής βελανιδιού από το δάσος αυτό.

Το τεράστιο βελανιδοδάσος είναι έκτασης χιλιάδων στρεμμάτων και αποτελεί ένα παράδεισο βιοποικιλότητας με ιδιαίτερο φυσικό κάλλος και μεγάλης αξίας και σπανιότητας χλωρίδα και πανίδα. Εκτείνεται από την παραλιακή περιοχή των όρμων Αστακού και Πλατυγιαλίου μέχρι τον ποταμό Αχελώο στα ανατολικά και την λίμνη Οζερό στα βορειοανατολικά και βρίσκεται σε άμεση αλληλεπίδραση με τους γειτονικούς βιοτόπους του Αμβρακικού, του Δέλτα του Αχελώου κ.ά. Το ξύλο της βελανιδιάς τροφοδοτούσε για αιώνες τα καρνάγια της Ευρώπης, ενώ τα βελανίδια χρησιμοποιούνταν στη βυρσοδεψία και στη βαφική. Όμως η υπερβολική εκμετάλλευση του δάσους τα παλαιότερα χρόνια, αλλοίωσε τη μορφή και την έκτασή του και σήμερα χρήζει άμεσης προστασίας.

 

ΕΤΙΚΕΤΕΣ

Αυτός το πεδίο είναι κενό.