ΕΥΓΕΝΙΟΣ ΓΙΑΝΝΟΥΛΗΣ (Ο ΑΙΤΩΛΟΣ)

ΕΥΓΕΝΙΟΣ ΓΙΑΝΝΟΥΛΗΣ (Ο ΑΙΤΩΛΟΣ)

Λόγιος κληρικός και ένας από τους πιο αξιόλογους δασκάλους του Γένους. Γεννήθηκε το 1597 στο Μεγάλο Δέντρο της Αιτωλίας και έμαθε τα πρώτα του γράμματα σε διάφορα μοναστήρια της περιοχής. Κατά το 1612 συμπλήρωσε την "εγκύκλια" παιδεία του και διδάχτηκε τη βυζαντινή μουσική στο μοναστήρι της Παναγίας στο Τροβάτο Ευρυτανίας, (τη γνωστή και αναπτυγμένη τότε κοινότητα των Αγράφων), κοντά στον ιερογιώτατο Αντώνιο (1614-1618). Το 1615 χειροτονήθηκε διάκονος στο μοναστήρι της Τατάρνας. Επισκέφτηκε τους Αγίους τόπους και έλαβε μεγάλη μόρφωση στη Σχολή της Βαρνάκοβας, στην Κεφαλλονιά από τον Παίσιο Μεταξά και στη Ζάκυνθο από το Θεόφιλο Κορυδαλλέα.

Το 1636 πήγε στην Κωνσταντινούπολη, (ως μοναχός πλέον), και φοίτησε στην Πατριαρχική Σχολή. Στην Πόλη γνωρίστηκε με τον Πατριάρχη Κύριλλο Λούκαρη. Από κει μετέβη στην Άρτα και διεύθυνε τη σχολή το 1639 και στο Αιτωλικό το 1640 όπου διδάσκει αρκετούς φοιτητές μεταξύ των οποίων και τον καταγόμενο από το Καρπενήσι Ιάκωβο, τον μετέπειτα επίσκοπο Λιτζάς και Αγράφων. Από εκεί στο Μεσολόγγι, όπου διεύθυνε την σχολή μέχρι το 1645. Όταν άρχισε ο Ενετο-Τουρκικός πόλεμος (1645-1669), έφυγε για την Ευρυτανία. Στο Καρπενήσι ανέπτυξε ξεχωριστή εκπαιδευτική δραστηριότητα. Ίδρυσε και λειτούργησε από το 1645-1661 Σχολή Ανωτέρων και σχολείο κοινών γραμμάτων, ενώ ανήγειρε εκ βάθρων τον Ιερό Ναό της Αγίας Τριάδας, τον υπήγαγε στο Πατριαρχείο και πέτυχε να χαρακτηρισθεί απ' αυτό ως Σταυροπηγιακός. Η άφιξή του Ευγένιου και η ίδρυση της ομώνυμης ανώτερης Σχολής του στο Καρπενήσι, γύρω στα 1645, ήταν ένα πολυσήμαντο ιστορικό γεγονός. ( Η ίδρυση των Σχολών του εδώ, ήταν μια αιτιοκρατημένη επιλογή του Γιαννούλη, που σχετίζονταν με την κοινωνικοπολιτική κατάσταση και την οικονομική ανάπτυξη της περιοχής. Επιπλέον, γνώριζε πως κάποια σπέρματα εκπαιδευτικής παράδοσης υπήρχαν εδώ, πριν από τον 17ο αι.)

Η ίδρυση ανώτερης Σχολής στο Καρπενήσι ανταποκρίνονταν προς τις κοινωνικές λειτουργίες της περιοχής. Η κωμόπολη τότε ήταν σημαντικό εμποροβιοτεχνικό και διοικητικό κέντρο και αποτελούσε την κεντρική εμποροανταλλακτική αγορά για όλη την επαρχία. Παράλληλα, ο Ευγένιος Γιαννούλης ο Αιτωλός ανέδειξε την κωμόπολη σε μεγάλο πνευματικό κέντρο, ιδρύοντας εδώ την περίφημη Σχολή του, η οποία λειτούργησε από το 1645 ως το 1661, με μικρή μόνο διακοπή στα ορλωφικά, αναδεικνύοντας πολυάριθμους δασκάλους και λογίους του Γένους.

[ πηγή: https://www.epoxi.gr ]

 

ΕΤΙΚΕΤΕΣ

Αυτός το πεδίο είναι κενό.