ΟΠΤΙΚΑ ΜΕΣΑ ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΗΣ

Print Friendly and PDF

Τα οπτικά μέσα αποθήκευσης είναι οι φορητοί δίσκοι CD και DVD, οι οποίοι χρησιμοποιούνται στους υπολογιστές τοποθετούμενοι μέσα στις ειδικές συσκευές, τους οδηγούς (drives).

Ονομάζονται οπτικά μέσα γιατί η εγγραφή και η ανάγνωση δεδομένων στο δίσκο γίνεται με ακτίνα φωτός λέιζερ, η οποία εκπέμπεται προς την επιφάνεια του δίσκου (την γυαλιστερή, κάτω επιφάνεια που θυμίζει καθρέφτη). Στη περίπτωση ανάγνωσης δεδομένων η ακτίνα αντανακλάται στη γυαλιστερή επιφάνεια και επιστρέφει στη συσκευή. Στην περίπτωση εγγραφής δεδομένων η ακτίνα λέιζερ έχει μεγαλύτερη ισχύ και αλλάζει την επιφάνεια του δίσκου καίγοντάς την (από αυτήν τη διαδικασία έχει προκύψει και η έκφραση "καίω ένα δίσκο" ή "burn a disc" που σημαίνει κάνω εγγραφή δεδομένων σε δίσκο CD ή DVD).

Η ακτίνα laser που χρησιμοποιείται στους οδηγούς (drives) για CD ή απλά DVD δημιουργείται με φως κόκκινου χρώματος.

Η εξέλιξη του DVD οδήγησε στους δίσκους Blu-Ray (μπλου-ρέη) στους οποίους η ανάγνωση και η εγγραφή δεδομένων γίνεται με laser μπλε χρώματος. (Blue, με σωστή ορθογραφία, σημαίνει μπλε και Ray σημαίνει ακτίνα). Η διαφορά τους από τα απλά DVD είναι ότι έχουν πολύ μεγαλύτερη χωρητικότητα δεδομένων. Γι αυτόν το λόγο σε τέτοιους δίσκους εγγράφονται ψηφιακές ταινίες υψηλής ευκρίνειας (high definition), καθώς τα αρχεία δεδομένων αυτού του είδους βίντεο είναι τόσο μεγάλα που δε χωρούν σε απλό DVD.

Διάφορες διακρίσεις μεταξύ των οπτικών δίσκων είναι οι εξής:

CD (Compact Disc) - χωρητικότητα έως 700 ΜΒ

DVD (Digital Versatile Disc) - χωρητικότητες 4,7 GB/ 8,5 GB/ 9,4 GB/ 17,08 GB

Blu-Ray Disc - χωρητικότητες 25 GB/ 50 GB/ 100 GB/ 128 GB

Σε CD ή DVD τύπου "R" (π.χ. δίσκος τύπου CD-R ή DVD+R) μπορούμε να γράψουμε δεδομένα μόνο μία φορά ("R" σημαίνει recordable, δηλαδή εγγράψιμο).

Σε CD ή DVD τύπου "RW" (π.χ. δίσκος τύπου CD-RW ή DVD+RW) μπορούμε να γράψουμε δεδομένα πολλές φορές, σβήνοντας τα προηγούμενα και γράφοντας ξανά επάνω στον ίδιο δίσκο ("RW" σημαίνει rewritable, δηλαδή επανεγγράψιμο).

Στο είδος κάθε δίσκου CD ή DVD χρησιμοποιούνται τα σύμβολα "-" και "+" τα οποία υποδηλώνουν διαφορετικούς τύπους δίσκου (οι δίσκοι DVD+R δεν είναι ίδιοι με τους DVD-R). Σχεδόν όλοι όμως οι σύγχρονοι οδηγοί (συσκευές) ανάγνωσης και εγγραφής οπτικών δίσκων μπορούν να λειτουργήσουν και με τα δύο είδη, οπότε, αν ο υπολογιστής μας δεν είναι πολύ παλιός, δε θα πρέπει να μας απασχολεί ποιό είδος δίσκου θα χρησιμοποιήσουμε.

 Σχεδόν όλοι οι σύγχρονοι οδηγοί (συσκευές) ανάγνωσης και εγγραφής οπτικών δίσκων μπορούν να διαβάσουν και να γράψουν όλα τα είδη CD και δίσκους DVD 4,7 GB. Αν θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε δίσκους DVD 8,5 GB, πρέπει να ελέγξουμε αν έχει αυτή τη δυνατότητα ο οδηγός DVD του υπολογιστή μας (πρέπει να μπορεί να χρησιμοποιήσει δίσκους DVD τύπου DL δηλαδή "Dual Layer", οι οποίοι έχουν δύο στρώσεις εγγραφής δεδομένων στην ίδια πλευρά του δίσκου).

Άλλες μεγάλες χωρητικότητες επιτυγχάνονται με τους δίσκους Double Sided (DS) DVD, δηλαδή "διπλής όψης". Οι δίσκοι αυτοί δεν έχουν μία όψη για εγγραφή δεδομένων και μία όψη στην οποία είναι χαραγμένη η μάρκα του κατασκευαστή του δίσκου και στην οποία υπάρχει χώρος για να γράψουμε τον τίτλο του δίσκου με ένα μαρκαδόρο. Αντιθέτως και οι δύο όψεις χρησιμοποιούνται για εγγραφή δεδομένων, όπως στους παλιούς δίσκους βινυλίου των πικάπ: χρησιμοποιούμε τη μία πλευρά, τελειώνουμε, βγάζουμε το δίσκο, τον γυρίζουμε ανάποδα και τον ξαναβάζουμε στη συκευή για να χρησιμοποιήσουμε την άλλη πλευρά.

Οι δίσκοι Blu-Ray μπορούν να χρησιμοποιηθούν μόνο με ειδικές συσκευές (οδηγούς) ανάγνωσης ή ανάγνωσης και εγγραφής Blu-Ray (οι οποίες συσκευές συνήθως μπορούν να χρησιμοποιήσουν και όλα τα υπόλοιπα είδη δίσκων CD και DVD).

[πηγή:https://www.123neo.com]

 

ΕΤΙΚΕΤΕΣ

Αυτός το πεδίο είναι κενό.