Το αρχαιολογικό μουσείο Αγρινίου

Print Friendly and PDFΤο Αρχαιολογικό Μουσείο Αγρινίου κτίστηκε με δωρεά των αδελφών Παπαστράτου νοτιοανατολικά του μεγάλου πάρκου της πόλης και εγκαινιάστηκε το 1969. Περιέχει ευρήματα από τους αρχαιολογικούς χώρους όλου του Νομού. Τα εκθέματα του Μουσείου καλύπτουν το χρονικό διάστημα από τη Νεολιθική εποχή έως την περίοδο της Ρωμαιοκρατίας.

   Στον αύλειο χώρο του Μουσείου εκτίθενται πολλές επιτύμβιες στήλες και δυο ρωμαϊκοί κορμοί γυναικείων αγαλμάτων από την Στράτο του 2ου αιώνα μ.Χ.  Στην πρώτη αίθουσα η προσθήκη Νο 1 περιέχει κεραμικά ευρήματα από την Σαυρία, σημερινή Παλαιομάνινα, κυρίως προχούς και κανθάρους. Η προσθήκη Νο2 περιέχει κλασσικά αγγεία του 4ου και 3ου αιώνα π.Χ., πινάκια και κανθάρους.

Η προσθήκη Νο3 περιέχει νεολιθικά ευρήματα, συλλογή λεπίδων πυριτόλιθου και οψιδιανού και αγγεία με χαρακτηριστική νεολιθική διακόσμηση. Επίσης ψήφους περιδεραίων από ημιπολύτιμους λίθους (και χρυσό). Στην ίδια προθήκη εκτίθενται τα ευρήματα από τους μυκηναϊκούς τάφους της αρχαίας Ιθωρίας, κοντά στη Σταμνά. Χαρακτηριστικά είναι τα αρτόσχημα αλάβαστρα  που χρονολογούνται τον 14ο π.Χ. αιώνα.

Η προσθήκη Νο 4 περιέχει χαρακτηριστικά ερυθρόμορφα αγγεία της κλασσικής εποχής, μελαμβαφή, λήκυθους, αμφορείς του 4ου αιώνα και συλλογή δακρυδόχων. Ακόμα κεραμικά ειδώλια από την Αρσινόη, το σημερινό Αγγελόκαστρο.

Η προσθήκη Νο5 περιλαμβάνει αγγεία της πρωτογεωμετρικής και γεωμετρικής εποχής του 9ου και 8ου προχριστιανικού αιώνα. Ξεχωρίζει χάλκινος τρίποδας με λεκάνη του 9ουμ π.Χ. αιώνα σε εξαίρετη κατάσταση. Αριστερά και δεξιά της εισόδου στην 2η αίθουσα βρίσκονται αντίστοιχα η θαυμάσια στήλη του Κριτόλαου του 2ου π.Χ αιώνα από το Τριχώνιο, με την παράσταση του Οφιοκτόνου Ηρακλή στο τύμπανο της αετωματικής απόληξης  και την κατασπάραξη ενός ταύρου από δυο λιοντάρια κάτω από το όνομα του νεκρού. Πάνω από το όνομα εκτείνεται διακοσμητικό θέμα με συμπλεκόμενους κλάδους βελανιδιάς. Δεξιά είναι τοποθετημένες δυο σπάνιες ενεπίγραφες στήλες – σήματα τάφου – του 7ου αιώνα από τη Βλοαχομάνδρα Ναυπακτίας, εξαίσια δείγματα της προϊστορίας των ελληνικών ενεπίγραφων επιτύμβιων στηλών.

Αξιοπρόσεκτη είναι και η επιγραφή του Αθηνόδωρου στο δυτικό τοίχο, ανάμεσα σε δυο θαυμάσια ελληνιστικά αγάλματα της ολόγυμνης Αφροδίτης του τύπου της Λάρνακας, που ανάλογα του βρίσκονται στην Βιέννη και στο Μουσείο Θυρείου και ένα γυναικείο κορμό με ιμάτιο και χιτώνα.

Στην δεύτερη αίθουσα η προσθήκη Νο6 περιέχει συλλογή από πήλινων βαριδιών αργαλειού, ακροκέραμα, λύχνους και ενεπίγραφα  κεραμίδια. Πάνω από την προσθήκη σώζονται δυο χαρακτηριστικά κομμάτια πήλινων σιμών από τις Παπαδάτες και το Λαφριαίο της Καλυδώνας. 

Στην προσθήκη Νο7, εκτός από πήλινα, ακροκέραμα, μπορούμε να δούμε χάλκινα ευρήματα της μυκηναϊκής εποχής :δρεπάνια, αιχμές ακοντίων, αμφίστομους πελέκεις, πιθανότατα για πολεμική χρήση, και χάλκινους καθρέπτες.

Τέλος, η προσθήκη Νο8 περιέχει χάλκινα αντικείμενα, αγαλματίδια, κάτοπτρα, λόγχες, δυο υπέροχες υδρίες, ζωόμορφα σκέλη σκευώνκαι στλεγγίδες.

Από τον απέναντι τοίχο αρχίζει μια σειρά μαρμάρινων προτομών:  του Μελέαγρου από πρότυπο του Σκόπα, προτομή ήρωα ή θεού, αντίστοιχη προτομή θεάς ή ηρωίδας, κεφαλή Έρωτα, μια προτομή ένοπλης Αφροδίτης. Τέλος, μία κεφαλή του Ηρακλή σε πρότυπο της τέχνης του Λύσιππου.

Στο κέντρο των προτομών αυτών βρίσκεται η θαυμάσια μαρμάρινη θύρα του μακεδονικού τάφου της Καλυδώνας, μικρογραφία των ανάλογων του Μουσείου της Θεσσαλονίκης.

Τα σημαντικότερα εκθέματα της αίθουσας αυτής είναι τα θαυμάσια ακρωτήρια από το ηρώο της Αλυζίας του 2ου μ.Χ. αιώνα. Η διάτρητη τεχνική του εξαφανίζει τον όγκο του μαρμάρου και τον εξαϋλώνει. Μη επισκέψιμα, τουλάχιστον για την ώρα, είναι η πήλινη μπανιέρα της Τοροίβιας του 3ου π.Χ. αιώνα και το μεγάλο πιθάρι από την Καλυδώνα για την αποθήκευση αγαθών.

[ πηγή: https://www.epoxi.gr ]

 

ΕΤΙΚΕΤΕΣ

Αυτός το πεδίο είναι κενό.