ΒΑΣΙΛΗΣ ΣΕΛΙΜΑΣ

ΒΑΣΙΛΗΣ ΣΕΛΙΜΑΣ

 

Γεννήθηκα στο Αγρίνιο και μεγάλωσα σε ένα χωριό, το Καινούργιο. Οι οικογένεια μου δεν σχετιζόταν με την ζωγραφική παρόλα αυτά υπήρχε έντονη καλλιτεχνική δραστηριότητα στο σπίτι. Στο σχολείο καταπιάστηκα με τις μαθητικές εκδηλώσεις, σχεδίασα προγράμματα, ζωγραφίσαμε στους τοίχους, κάναμε graffiti. 

Το 2000 ενώ ήμουν ακόμη μαθητής, βρέθηκα τυχαία στην αναδρομική έκθεση του Χ. Μποκόρου στις καπναποθήκες του Παπαστράτου. Νομίζω ότι εκεί πήρα και το πρώτο βάπτισμα στη ζωγραφική αφού για πρώτη φορά είχα την δυνατότητα να δω μια έκθεση με πάρα πολλά έργα από διαφορετικές περιόδους του καλλιτέχνη. 

Το 2003 αρχίζω τις σπουδές μου στην Σχολή Καλών Τεχνών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Εκεί δημιουργήθηκαν οι πρώτες ζυμώσεις μέσα από συγκρούσεις και αμφισβητήσεις. Ίσως είναι κάτι που λείπει σήμερα, εκείνο το συγκρουσιακό κομμάτι που φέρνει την αλλαγή. Κατάλαβα ότι είναι πολύ σημαντικό να δημιουργήσω ένα δικό μου τρόπο γραφής πoυ θα μπορεί να ερμηνεύει τα πράγματα και τις καταστάσεις που βίωνα. Εκείνη την περίοδο άρχισα να αναπτύσω μια θεματική με το παράδοξο στις ανθρώπινες σχέσεις χρησιμοποιώντας αφορμές ως προς το τεχνικό μέρος ,από τα κόμιξ και την νέα αντικειμενικότητα. Υπήρχαν πολλά ταλαντούχα παιδιά στο έτος μου, καθένας προσπαθούσε να διαμορφώσει το δικό του στυλ, την δική του πρόταση. Δυστυχώς δεν μπορώ να πω ότι βρήκα δασκάλους να με καθοδηγήσουν.

Η δουλειά μου εξελίχθηκε, περνώντας από αρκετά στάδια και φλερτάρωντας αρκετά με το κολάζ. Τα θέματα που επιλέγω έχουν ως βασικό πρωταγωνιστή τον άνθρωπο. Αναφέρονται στις ανθρώπινες σχέσεις, την οικογένεια, τους προσωπικούς μου φόβους. Κάποιοι από τους πρωταγωνιστές μού είναι οικεία πρόσωπα, άλλοι είναι πρόσωπα που ξεπηδούν από το διαδίκτυο, τα περιοδικά, την τηλεόραση. Σε πολλά από τα έργα κύριο θέμα αποτελούν οι αποχαιρετισμοί , είναι ένας τρόπος να τους ξορκίσω. Οτιδήποτε με αγγίζει και με συγκινεί μπορεί να συμπεριληφθεί σε κάποιο έργο. Αρκετά έχουν προκύψει αυθόρμητα ακολουθώντας πάντα τον κεντρικό άξονα της θεματικής μου που είναι ο άνθρωπος. Με ενδιαφέρει το ονειρικό στην τέχνη, το άγνωστο του ασυνείδητου και το πως αυτό μπορεί να αποτυπωθεί, το να δημιουργείς ερωτήματα χωρίς απαραίτητα να περιμένεις να τα απαντήσει κάποιος. Νιώθω περίεργα όταν μου ζητούν να αναλύσω ένα έργο, αισθάνομαι σαν να κάνω δημόσια ψυχανάλυση. 

Παρακολουθώ νέες δουλειές και φρέσκιες ιδέες, το ιντερνέτ βοηθάει πολύ σε αυτό. Είναι ευλογία το να μπορείς να δεις πως ζωγραφίζει κανείς στις ΗΠΑ ή τη δουλειά ενός γλύπτη στην Ιαπωνία χωρίς περιορισμούς. Πρόσφατα έβλεπα την έκθεση ενός καλλιτέχνη με κάποιες δηλώσεις του online. Η γνώση προσφέρεται σε όλους και η τέχνη είναι προσβάσιμη στους περισσότερους, είναι προσωπική υπόθεση λοιπόν το πως θα το διαχειριστεί κανείς.

Η τέχνη είναι μοναχικός δρόμος με πολλές δυσκολίες. Φυσικά πιστεύω στην σπουδαιότητά της, απλά κάποιες φορές χάνεται η ουσία της. Τα ερωτήματα-προβλήματα που δημιουργεί ο άνθρωπος παραμένουν ίδια με εκείνα του παρελθόντος. Η εξέλιξη τελικά είναι μια ρευστή έννοια, καθορίζεται από τις υπάρχουσες συνθήκες. Διαννύουμε την εποχή της αμηχανίας και πολλές φορές αναρωτιέμαι ποια είναι η θέση της ζωγραφικής στην σημερινή πραγματικότητα, το μόνο που μπορώ να σκεφτώ ως απάντηση είναι η ανάγκη υπέρβασής της.


O Βασίλης Σελιμάς έχει συμμετάσχει σε αρκετές ομαδικές εκθέσεις. Αυτή την περίοδο ετοιμάζει την πρώτη του ατομική έκθεση.

▶ 2012 Ομαδική έκθεση, Salus Patriae, Ίδρυμα Κυδωνιέως, Άνδρος (επιμέλεια Αθηνά Σχινά) 

▶ 2012 Ομαδική έκθεση, Face to Face, Μουσείο Φρυσίρα, Αθήνα

▶ 2012 Oμαδική έκθεση ,ThanassisFrissiras gallery, Αθήνα

▶ 2011 Ομαδική Έκθεση, ThanassisFrissiras gallery, Aθήνα

▶ 2011 Oμαδική Έκθεση, Kourd gallery, Aθήνα

▶ 2010 Ομαδικη Έκθεση,2nd unit, Tsatsis Project,Θεσσαλονίκη

▶ 2009 Ομαδική Έκθεση, Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, Έκθεση Αποφοίτων, Θεσσαλονίκη

▶ 2009 Ομαδική Έκθεση, Ιnterfacing,Τkambani gallery, Βούλα, Αθήνα

▶ 2008 5η Biennale των Σχολών Καλών Τεχνών, Κρήτη / Αθήνα

▶ 2008 2η Διεθνής Τριεννάλε ExLibris, Πνευματικό Κέντρο Δήμου Λευκάδος

▶ 2008 Ομαδική Έκθεση, Η κληρονομιά του Βιτρούβιου, Gallery Αγγέλων Βήμα, Αθήνα

▶ 2007 Έκθεση Φοιτητών της Σ.Κ.Τ, Στρατόπεδο Κόδρα, Καλαμαριά, Θεσσαλονίκη

▶ 2006 Novisart School Festival, Novisad, Σερβία

[πηγή:https://www.epoxi.gr]

 

ΕΤΙΚΕΤΕΣ

Αυτός το πεδίο είναι κενό.