ΤΟΠΙΚΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ ΔΗΜΟΥ ΑΜΦΙΛΟΧΙΑΣ
Στην Αμφιλοχία και στον ευρύτερο Δήμο παράγονται πολλά αξιόλογα προϊόντα, τα γνωστότερα εκ των οποίων αναφέρονται παρακάτω:
Σε δεσπόζουσα θέση, βέβαια, βρίσκονται τα πασίγνωστα τυροκομικά προϊόντα της περιοχής μας. Τα σκληρά τυριά Αμφιλοχίας θεωρούνται εξαιρετικής ποιότητας, αλλά και ξεχωριστής νοστιμιάς. Η γραβιέρα Αμφιλοχίας, η κεφαλογραβιέρα, το πεκορίνο, το ανθότυρο, αλλά και η φέτα είναι τα πιο γνωστά τυροκομικά προϊόντα που παράγονται εδώ και θα τα βρείτε τόσο στην Αμφιλοχία όσο και στα μεγαλύτερα αστικά κέντρα της χώρας. Η κεφαλογραβιέρα Αμφιλοχίας, μάλιστα, απέσπασε το Χρυσό Βραβείο στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Ποιότητας Ελληνικών Τυριών του 2007, που έλαβε χώρα στα πλαίσια του 1ου Φεστιβάλ Ελληνικού Γάλακτος και Τυριού. (περισσότερες πληροφορίες εδώ)
Ο Δήμος Αμφιλοχίας διαθέτει το 1,3% του Εθνικού ζωικού κεφαλαίου. Ως εκ τούτου η παραγωγή και διάθεση μεγάλου αριθμού ζώων στην Αμφιλοχία και την ευρύτερη περιοχή είναι δεδομένη. Σε αντιστοιχία, όμως, με τις μεγάλες ποσότητες διαθέσιμων ζώων είναι και η ποιότητά τους. Πιο συγκεκριμένα, τα αρνιά Αμφιλοχίας είναι φημισμένα σε όλη την Ελλάδα, για την ξεχωριστή τους γεύση. Οι ντόπιοι θα σας πρότειναν, σίγουρα, να δοκιμάσετε αρνάκι «Πλατύσιο» (από τον Πλατό, ορεινή περιοχή της Αμφιλοχίας), αλλά και από την Μπούκα (μεγαλωμένα με αρμυρίκια). Επίσης, διατίθενται αγνά χοιρινά, μοσχάρια και αιγοπρόβατα.
Μπορείτε να απολαύσετε αρνάκι, κατσικάκι, ψητό γουρουνόπουλο, τον παραδοσιακό «σουφλιμά», «σπληνάντερο» και άλλα ξεχωριστά εδέσματα σε ψητοπωλεία στο Στάνο, το Αμπελάκι, τα Σαρδίνια, ή αν προτιμάτε ορεινότερα στη Βαρετάδα και την Κεχρινιά.
Αξιοσημείωτα είναι επίσης, τα αλιευτικά προϊόντα. Από τον όρμο της Αμφιλοχίας και τον Αμβρακικό κόλπο γενικότερα, αλιεύονται σημαντικές ποσότητες ψαριών όπως γλώσσες, τσιπούρες, μουρμούρια, κέφαλοι, λαβράκια, ζαργάνες, γαύρος, μαρίδες, αλλά και θαλασσινά, όπως σουπιές, καλαμάρια, μύδια, δάκτυλοι και βέβαια η μοναδική γαρίδα Αμβρακικού ή κατά την τοπική διάλεκτο «γάμπαρα». Μία επίσκεψη ή έστω ένα πέρασμα από την Αμφιλοχία, πρέπει οπωσδήποτε να συνοδευτεί από ένα τραπέζι με θαλασσινά.
Στην παραλία της Αμφιλοχίας θα μπορέσετε να απολαύσετε τη γνωστή σε όλους γαριδομακαρονάδα (τη συνταγή της οποίας μπορείτε να βρείτε στην ενότητα με τις τοπικές συνταγές), αλλά και καλαμάρια ψητά, γλώσσες, σουπιές κρασάτες και άλλα πολλά. Εκτός της γαριδομακαρονάδας, σας συνιστούμε ανεπιφύλακτα τη γνήσια γεύση ψητών ή τηγανιτών γαρίδων Αμβρακικού. Εκτός της παραλίας της Αμφιλοχίας, θαλασσινά εδέσματα θα βρείτε σε παραθαλάσσια γραφικά ταβερνάκια στο Σπάρτο, τη Μπούκα, το Λουτρό και το Ανοιξιάτικο.
Στην περιοχή, υπάρχει ακόμη μικρή παραγωγή κηπευτικών προϊόντων, όπως λάχανα, μαρούλι, τομάτες, πατάτες και καλαμπόκι. Επίσης, παράγεται μέλι από ασφάκα, ρείκι και άνθη. Η Αμφιλοχία φημίζεται, τέλος, για την παραγωγή δενδροκομικών προϊόντων, όπως βρώσιμες ελιές (καλαμών, χοντροελιές), εσπεριδοειδών (πορτοκάλια, μανταρίνια, λεμόνια) και ελαιόλαδου.
[πηγή:https://www.myamfilochia.gr]
ΕΤΙΚΕΤΕΣ
Αυτός το πεδίο είναι κενό.